29. oktober 2017

The Wind Through the Keyhole av Stephen King - skuffende


Not long after the death of my mother, which as you know came by my own hand, my father - Steven, son of Henry the Tall - summoned me to his study in the north wing of the palace. It was a small, cold room. I remember the wind whining around the slit windows. I remember the high, frowning shelves of books - worth a fortune, they were, but never read. Not by him, anyway. And I remember the black collar of mourning he wore. It was the same as my own. Every man in Gilead wore the same collar, or a band around his shirtsleeve. The women wore black nets on their hair. This would go on until Gabrielle Deschain was six months in her tomb.

Som regel tror man at en forfatter er ferdig med en serie, men ikke alltid ...

Separasjonsangst?
Stephen King er kjent for å skrive mye, og publisere svære bøker. Det er sjeldent han skriver små bøker, men det hender seg en gang i blant.The Wind Through the Keyhole er en av de korteste bøkene hans på 333 sider. I over lengre periode skrev hanThe Dark Tower serien som egentlig besto av sju bøker, men åtte år senere kom han med en nyThe Dark Tower bok. Han var ikke helt ferdig med serien likevel.

Et gjensyn med Roland er heller ikke til å forakte siden han er en veldig kul og mystisk karakter, så det var et hyggelig gjensyn med ham.The Wind Through the Keyhole kan leses som enkeltstående, og erfarne The Dark Tower lesere, som gjerne leser serien opptil flere ganger leser den mellom bok fire og fem, altså mellom bøkene:Wizard and Glass og Wolves of the Calla. The Wind Through the Keyhole kan fint leses som enkeltstående uten at ting blir forvirrende, og den kan også være med på å øke lysten til å lese hele serien etterpå, eller lese den mellom bok fire og fem hvis du ønsker det.

I The Wind Through the Keyhole er Roland og hans ka - tet (følgesgjengen hans), på vei fra Emerald city og en storm er i ferd med å komme. Det er best å søke ly, være forberedt. I mellomtiden, mens de er i sikkerhet og for å kvele tiden, forteller Roland historier fra hans fortid. 

Stephen King begynte å skrive The Dark Tower da han var 19 år og den første The Dark Tower boka, The Gunslinger ble utgitt i 1982, og han ser påThe Dark Tower serien som hans livsverk, noe som er forståelig. Han har brukt ufattelig mye tid, energi og krefter på denne serien. Å gi ut den aller siste boka i serien må ha vært spesielt. Imponerende at han begynte å skrive på en så stor serie i så ung alder. Allerde da hadde han funnet sitt kall.

Jeg begynte å leseThe Dark Tower serien i juli i fjor og det tok meg over ett år å fullføre hele serien, og det var jammen meg verdt det. Liker godt at King blander sammen mange sjangre inn i hverandre. Mye uvesentlige ting skjer hele tiden, man vet aldri hva man får, persongalleriet er til å bli glad i, og måten han skriver serien på og andre bøker også, er veldig visuelt. Man skjønner aldri helt hvor han får inspirasjon fra, og om han i det hele tatt opplever skrivesperre. Ofte kunne jeg ha tenkt meg å ha vært en flue på kontorveggen hans bare for å få et innblikk til hvordan han jobber. Om han smiler djevelsk til seg selv mens han skriver eller om han bare er i en helt nøytral skrivemodus. Det tror jeg har vært veldig spennende å se. Man blir så nysgjerrig på ham, både som person og forfatter. Har også stor sans for sarkasmen hans som både dukker ofte opp i bøkene og i intervjuer, og spesielt på Twitter. Han virker både morsom og sær, ikke som en type som skriver skumle og bisarre bøker.

Nødvendig med en Dark Tower bok til etter åtte år?
Personlig har jeg et større forhold til de enkeltestående horrorbøkene av Stephen King enn The Dark Tower, for horrorbøkene hans har jeg vokst opp med siden ungdomskolen. Derfor er jeg mer knyttet til dem enn selve The Dark Tower serien, men bevare meg vel. The Dark Tower serien fortjener all den rosen den får, og jeg skjønner godt hvorfor den har så stor fanskare.The Dark Tower serien er underlig og består av flere lag som fører til ulike retninger hele tiden. Det er det som er så spesielt. The Dark Tower er en solid og sterk serie, og de bøkene jeg liker minst er Song of Susannah og The Wind Through the Keyhole, men alt i alt gir jeg serien sammenlagt en meget sterk femmer. Det er en magisk serie med mye action. Selv om det var et gledelig gjensyn med Roland igjen, synes jeg at denne boka var en smule unødvendig, for jeg synes atThe Dark Towervar bra nok som det var. Jeg er også en person som liker å huske på ting som det var, og følte meg på en måte ferdig med serien da jeg skulle begynne å leseThe Wind Through the Keyhole. Så det var nok en av grunnene til at boka ikke nådde meg helt. Jeg er heller ikke helt fan av en historie i en historie konseptet, hverken i bøker eller på film. Det kommer litt an på hva det dreier seg om. Noen ganger fungerer det, andre ikke.

Uansett, småspennende å lese om Rolands fortid og få enda et større innblikk i livet hans for han er en svært mystisk karakter, og det var spesielt spennende å lese om shape shifter. Fascinerende karakter i denne handlingen. Det ga meg litt X-Files vibber. Ellers var det ikke mye som engasjerte. Den var ikke så unik som mange av de andre bøkene i serien. Men den kan kanskje vekke interessen hos nyeThe Dark Tower lesere. Selv omThe Wind Through the Keyhole ikke traff meg, var det mye annet iThe Dark Tower serien som gjorde det, og det er sammenlagt en serie som er detaljrik og fascinerende å få med seg! Det er en verden som er vanskelig å sammenligne med noe annet.

Jeg har samlest hele serien sammen med Birthe, og her er det en liste over de andreThe Dark Tower bøkene, og andre bøker vi har samlest:

The Ocean at the end of the Lane - Neil Gaiman   
Good Omens - Terry Pratchett & Neil Gaiman     
The Jungle Book - Rudyard Kipling
Rosemary's Baby - Ira Levin
The Gunslinger (The Dark Tower, #1) - Stephen King
The Drawing of the Three (The Dark Tower, #2) - Stephen King
The Waste Lands (The Dark Tower, bok 3) - Stephen King
The Dark Tower 4 (Wizard and Glass) - Stephen King
The Dark Tower 5 (Wolves of the Calla) - Stephen King
The Dark Tower 6 (Song of Susannah) - Stephen King
The Dark Tower 7 (The Dark Tower) - Stephen King 

Bakpå:

THERE ARE OTHER WORLDS THAN THESE

The No.1 Sunday Times bestseller The Wind through the Keyhole is a perfect bridge between the fourth and fifth novels in Stephen King's epic masterpiece. A story within a story which feautres both the younger and older gunslinger, it is also a wonderful introduction to The Dark Tower series.

As Roland Deschain, and his ka-tet leave the Emerald city, a ferocious storm halts their progress along the Path of the Beam. While they shelter from the starkblast, Roland tells a story about his younger days, when he was sent by his father to investigate evidence of a murderous shape-changer.

At the scene of the crime he had tried to comfort a terrified young boy called Bill Streeter by reciting a story from The Magic Tales of the Eld that his mother used to read to him at bedtime, 'The Wind through the Keyhole'.

'A person's never too old for stories,' he said to Bill. 'Man and boy, girl and woman, we live for them.'

And stories like these, they live for us.

'A gem of  a novel, enchanting and enchanted' GUARDIAN

JOIN THE QUEST FOR THE DARK TOWER

Originaltittel: The Wind Through the Keyhole
Norsk tittel: Usikker på om den er utgitt på norsk
Forfatter(e): Stephen King
Sjanger: fantasy, horror, science fiction,western
Målgruppe: ungdom, voksen
Antall sider:
333
Forlag: Hodder & Stoughton
Norsk forlag: Kunne ikke finne noen norsk utgave
Utgitt: 2012
Min utgave: This paperback edition published in 2012, updated in 2017
Lest: 10.09. - 14.10. 2017
Kilde: fra egen boksamling
Plot: 3
Sterk begynnelse, men begynte å miste litt av interessen underveis.
Tittel: 5 Litt poetisk og vakkert.
Omslag: 5 Mystisk, fine fargekombinasjoner og
Baksidetekst: 3 Grei nok. Blir småinteressert, men forventer ikke helt det store.
Skrivemåte: 5 Skrivemåten er det ingenting å si på. Det er var plottet jeg strevde mest med.
Favorittkarakter: Fremdeles Roland. Han har en mystikk over seg som jeg alltid er nysgjerrig på.
Slutten: 3 Ikke helt det store. 
Høydepunkt: Kort, god begynnelse og litt kjært å lese om Roland igjen.
Lavpunkt: Litt blandede følelser angående at King kom med en ny bok i serien. Syntes den var bra nok som den var, og samtidig var det fint å lese om Roland igjen.
Terningkast: 2
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2017


4 kommentarer:

  1. Dette var en god anmeldelse, Ina! Supert at du skriver om helhetsinntrykket av serien, og det at denne boken kan leses som enkeltstående. Det blir jo spennende å se om King kommer med flere historier fra serien :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Birthe!

      Det var så vanskelig å bare skrive om denne boka uten å ta med litt av andre ting i The Dark Tower serien. Det var vanskelig å skrive om The Wind Through the Keyhole fordi man må finne balansen mellom å være både diffus og forståelig og disse Dark Tower bøkene er aldri lett å forklare da de består av så mangt. Selv om jeg ikke likte denne, så er The Dark Tower serien noe for seg selv, og trodde ikke jeg ville like den så godt som jeg gjorde. :) Så ble positivt overrasket.

      Ja, man vet aldri med King. :) Det er litt det samme med Tv-serier også. Tv - serier som legger opp og som plutselig kommer med nye episoder igjen etter mange år. Så man vet aldri når ting er helt slutt.

      Slett
    2. Det er mulig at det hadde vært bedre å skrive om hele serien til slutt, men samtidig synes jeg det ville vært vanskelig rent tidsmessig ettersom vi har brukt en del tid på serien. Nei, da tenker jeg at det mest fornuftige har vært å skrive om bøkene hver for seg. Men, som du sier, det har vært en utfordring å skrive både diffust og forståelig om bøkene :)

      Slett
    3. Ja, det skal ikke være enkelt. :) Selv foretrekker jeg å skrive om bøkene enkeltvis i en serie for jeg er ikke så glad i sammenslåinger av bøker i et og samme innlegg for det kan fort bli rotete det også. Denne gangen følte jeg at jeg måtte gjøre en miks av det for å gi denne boka en større bakgrunn og "helhet" av inntrykk. Men ellers foretrekker jeg å anmelde bøker hver for seg fordi det er mer oversiktelig og man roter seg ikke bort i sin egen tekst på den måten. ;)

      Det skal ikke være enkelt bestandig, spesielt med tanke på hvor komplekse disse bøkene er. ;) Og noen bøker er enklere å skriv om enn andre. :)

      Har aldri slitt så mye som med denne anmeldelsen for man vet ikke hva som er viktig å ta med og ikke, spesielt med tanke på at denne boka ikke er så viktig i forhold til serien. Så det var vrient å finne en løsning å skrive om denne boka, egenltig. :)

      Slett