7. februar 2013

På spøkelsesvandring: Hjemsøkte steder i Norge av Kristin Amundsen & Ross Kolby - mer koselig enn skremmende lesing for min del

I middelalderens Europa hadde man mange underlige og groteske skikker, blant annet denne: Man tok et levende vesen, kanskje aller helst et menneske, og murte det levende inn i viktige bygninger - spesielt kongelige festninger - for å holde fiender på avstand og for å bringe fred og lykke til festningens beboere. Dette skal også ha blitt gjort da Akershus festning ble bygget.
Hvem er vel redd for spøkelser?

Spøkelseshistorier har alltid vært noe som har fascinert meg i flere år. Så og si hele livet. Det er noe spennende med det som er vanskelig å forklare. Selv har jeg aldri opplevd noe overnaturlig, men vil gjerne havne i en slik situasjon og se hvordan det er. Oftere er det folk som står frem og påstår at det spøker i hjemmet deres eller de har opplevd rare ting som er vanskelig å forklare, bare se på programmet Åndenes Makt. Det virker ikke som om det norske folk er redde for å stå frem med slike historier lenger. Ofte føles det ut som om det bare jeg som ikke har opplevd noe uforklarlig og jeg som gjerne vil oppleve det, får det ikke, ironisk nok. Men likevel ser jeg på programmer, leser bøker og ser filmer som handler nettopp om spøkelser og overnaturlige ting som skjer som er vanskelig å sette ord på.

Kristin Amundsen & Ross Kolby har i denne boka samlet mange selvopplevde og fortalte historier fra hele Norge, men mest fra i og utenfor Oslo. Begge er guider gjennom nettsiden oslowalks.no hvor de tar med seg frivillige på en to timers vandring til kjente og hjemsøkte steder. Mange av disse historiene er samlet i nettopp denne boka. Hva som er sant eller ikke er vel opptil hver enkelt å bedømme.

Mange av historiene/sagnene hadde jeg hørt om fra før. Det gjorde til at mye av boka føltes som en slags oppramsing til det kjedelige, men det dukket opp noen ukjente historier som det var spennende å bli kjent med. Det er vel jeg som har lest mye om hjemsøkte steder i Norge generelt at mye blir repeterende for meg. Syns også det ble litt mye historie. Det hadde vært interessant om det hadde blitt lagt mer vekt på hva diverse påmeldte i vandringen følte på diverse steder de var på og ga mer detaljerte beskrivelser av det de observerte og opplevde.

Alt i alt er På spøkelsesvandring en småinteressant og koselig leseopplevelse som passer perfekt mens det ennå blir mørkt om kveldene.

Sjekk også ut oslowalks.no Meld deg på da vel ... hvis du tør!
Bakpå:

Det spøker på Akershus festning
En mørk kappekleedd skikkelse er gjentatte ganger observert i Gamle Aker kirke. En prest går igjen i den gamle prestegården på Folkemuseet. En gammel munk tusler rundt i Nidarosdomen. Hva kan vi finne ut om gjenferdet etter en gammel NS -leder som romsterer på Villa Grande og ikke finner hvile? Noen kan se dem, høre dem eller kjenne dem, andre nekter for at de finnes. Begrepet spøkelser er kjent langt tilbake fra egyptiske papyrusruller for 4000 år siden. Og like lenge som mennesker har hevdet de har opplevd spøkelser, har debatten om de i det hele tatt finnes rast. Med denne boka kan du selv legge ut på en hårreisende, grøssende tur, en tur som kan bli både tankevekkende og lærerik.
Originaltittel: På spøkelsesvandring: Hjemsøkte steder i Norge
Forfatter(e)
: Kristin Amundsen & Ross Kolby
Sjanger: Spøkelseshistorier, overnaturlig, mystikk
Målgruppe: Voksen
Antall sider: 176
Forlag:
Kagge Forlag
Utgitt: 2009
Min utgave:
2009 (Innbundet)
Lest:
06.01 - 09.01, 2013
Kilde:
Kjøpt
Plot:
4 (Enkelt og greit. Det var dessverre ikke så nyskapende som jeg hadde håpet på).
Tittel:
4 (Virker spennende og nyskapende). 
Omslag: 5 (Vakkert og mystisk. Flott omslag).
Baksidetekst:
5 (Denne boka må jeg bare lese).
Persongalleri :
4 (Kan egentlig ikke dømme ut fra personalgalleriet i denne boka siden det dreier seg om to guider og forskjellige grupper, men gjør det likevel).
Skrivemåte:
4 (Litt gjentagende i lengden).
Favorittkarakter:
Litt vanskelig å velge ut i fra en slik bok så jeg velger å ikke velge noen.
Slutten:
Ingen spesiell slutt med tanke på at boka består av forskjellige historier.
Høydepunkt:
Noen historier skilte seg litt ut og gjorde litt inntrykk.
Lavpunkt:
Hadde hørt om de fleste hjemsøkte stedene fra før.
Terningkast:
4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2013

2 kommentarer:

  1. Kult.. liker å høre historier fra plasser jeg kjenner.. desverre kjenner jeg ikke så mange plasser enda..

    Men morro og se anmeldelse av en sånn type bok..
    Kanskje jeg må sjekke den ut en gang i fremtida :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Den er verdt å lese selv om det ikke var spesielt skremmende, men syns det er interessant å lese om spøkelseshistorier og sagn:)

      Slett