1. februar 2010

Veien av Cormac McCarthy - hjemsøkende bok om verdens undergang skulleinntreffe.

Etter å ha passert et veikryss i denne ødemarken begynte de å komme over veifarendes eiendeler etterlatt mange år tidligere. Esker og vesker. Alt smeltet og svart. Gamle plastkofferter krøllet formløse av heten. Her og der avtrykk etter ting som fribyttere hadde røsket opp av tjæren. En kilometer lenger frem begynte de å støte på de døde. Skikkelser halvt nedsmeltet i veibanen, med armene slått rundt seg, munnen vidåpen. Han la en hånd på guttens skulder. Ta meg i hånden, sa han. Jeg synes ikke du bør se på dette.




















Originaltittel: The Road

Norsk tittel: Veien

Forfatter: Cormac McCarthy

Sjanger: Roman, episk

Antall sider: 254

Utgitt: 2009 (pocket)

Lesetid: 4 dager



Bakpå: “McCarthy har skrevet en av de beste amerikanske romaner som noen gang er utgitt, en roman som demonstrerer hinsides enhver tvil hvor forpliktende avgjørende skjønnlitteratur må være for å ha betydning utover seg selv.”
Terje Thorsen, Dagbladet



Veien har motatt stående applaus fra kritikere og lesere verden over. Den er filmatisert med bl.a Viggo Mortensen og Charlize Theron i hovedrollene. Cormac McCarthys forrige roman, Ikke et land for gamle menn, ble filmatisert av Coen-brødrene - og mottok 4 Oscars, blant annet fo beste film 2008.



Kåret til “Årets beste oversatte bok 2008.” i Adresseavisen.



The Road har alt som skal til for å bli en litterær klassiker.”
Hans H. Skei, Aftenposten



Veien er et monumentalt verk, til tross for sitt spede volum. Boken er rett og slett en demonstrasjon av litterært mesterskap … Flere kritikere roper på Nobelprisen. Det har jeg stor forståelse for.”
Anne Cathrine Straume, NRK P2



“Noen bøker glemmer du aldri. Veien er en slik bok.”
Biblioteksjef Liv Sæteren anbefaler Veien i Aftenposten



“Den er ubegripelig rørende, dypt poetisk og magisk intelligent. Jeg leste den på bare noen timer i høst, og den forlot meg gråtende i nattemørket.”
Tore Renberg, anbefaler Veien i Dagbladet



Oppsummering: Denne fantastiske boken er vanskelig å forklare uten å røpe for mye. Handlingen er dyp selv om den er svært enkel fortalt (det enkle er vel oftest det beste?). En far og sønn blir vitne til verden som forvandler seg til aske. Naturen mister farge, dyr er forsvunnet og fleste hus er tomme. Lenge har far og sønn vandret på veien, i hvert fall det som er igjen av det. De vandrer med klærne de dro i og alt de eier ligger i en handlevogn de drasser med. For sikkerhetsskyld har faren en revolver med som har bare noen få kuler. På reisen sydover hvor de prøver å finne et sted for å overleve vinteren som snart kommer, holder de to sammen uansett , i frykt for å møte mennesker som ikke er gode. De kan ikke stole på noen. De få gangene de støter på noen kan det være risikabelt for de vet aldri om de er gode eller onde. Noen ganger tør de ikke en gang å oppholde seg i nærheten av veien fordi de er redde for at de onde skal få øye på dem og hvem vet hva som skjer da? Men det er ikke bare de onde far og sønn bekymrer seg for. Det er lite tilgang til mat og om natten må de søke ly. Det er farer over alt. De er nødt til å overleve all slags vær. De må holde seg gående for ikke å bli oppdaget og de kan ikke være lenge på et sted. Veien er lang, det er farer over alt og de må skaffe seg mat. Men det er ikke så lett siden verden praktisk talt har dødd og de vet ikke hvor mange slike mennesker som de selv er igjen.



Ettertanke: Har aldri lest noe av Cormac McCarthy før (fatter ikke hvorfor!), men jeg har selvfølgelig sett filmen No country for old men. Men etter å ha sett den filmen og lest Veien er jeg nå bombesikker på at jeg kommer til å lese mer av den fyren. Veien er for lengst filmatisert og herjer på amerikanske kinoer. Her til lands har den ifølge imdb.com premiere 19.februar. Så det er bare å smøre seg med litt tålmodighet. Før du går på kino anbefaler jeg at du leser boka (Les boka. Se filmen!  … ). Boka er så utrolig godt og originalt skrevet. Setningene er korte og enkle. Det er få tegnsettinger og boka er oppdelt i korte avsnitt i stedet for kapitler. Det gjør det lettere og fortere å lese. Jeg er ikke noen stor fan av katastrofefilmer og katastrofebøker. Temaer om verdens undergang og slikt syns jeg  småkjedelig (syns det er mye av det samme, spesielt når det gjelder katastrofefilmer), men siden jeg har hørt så mye om denne, ble jeg selvsagt veldig nysgjerrig og bare måtte lese den. Noe jeg er veldig glad for at jeg gjorde ellers hadde jeg gått glipp av en av de beste bøkene jeg har lest på lenge. Veien har alt. Den er rørende, den er vakker, den er brutal og ikke minst, grotesk. Den er rett og slett en tankevekker! Og med tanke på at hovedpersonene ikke har noen navn, men omtales for det meste som mannen og gutten gjør det enklere å sette seg selv inn i deres situasjon og tenke hva du selv ville ha gjort i en slik desperat situasjon som de to befinner seg i. Hvor langt hadde du gått for å overleve når verden går opp i røyk? Det er en skremmende tanke. Les boka og opplev den selv. Du vil ikke angre! Det er en bok som kommer til å hjemsøke deg lenge etterpå. Tro meg!



Høydepunkt: Endelig en episk roman på et par hundre sider i stedet for en gigatntisk murstein. Lettlest og gripende fortelling om overlevelse. Jeg er også glad for at jeg rakk å lese den før jeg ser filmen. Som regel er det omvendt for det er umulig å få med seg alle filmer som er baserte på bøker på forhånd for det er jo så mange. Skjønner bare ikke at jeg ikke har lest noe av Cormac McCarthy tidligere, men det skal jeg ta igjen.



Lavpunkt: Tror ikke at oversetteren Knut Ofstad vet at det skal være komma foran men, for han har ikke komma foran noe av de. Litt irriterende. Men ikke irriterende nok  til å ødelegge leseopplevelsen. Kommer nok også til å lese boka på engelsk en gang, men det blir nok ikke med det første siden jeg allerede har en stor haug med bøker i hyllene som står uleste. Det gir meg dårlig samvittighet. Og jeg skulle kanskje ønske at jeg ikke allerede visste hvem som var med i filmen på forhånd for det gjorde det litt vanskelig å forestille egne karakterer i hodet. Jeg bare forestilte meg Viggo Mortensen og gutten som begge er på utsiden av boka. Det ødelegger litt av den egne visuelle evnen til å forestille seg hvordan karakterene ser ut, utifra det man leser.



Men til tross for at det allerede er kjent hvem som spiller i filmen er både Viggo Mortensen og Charlize Theron dyktige skuespillere som kommer til å gjøre en glimrende jobb - som vanlig. Så nå håper jeg bare at filmen blir så lik boka som mulig.



Terningkast: 6

1 kommentar:

  1. Anonym20:14

    Ok er solgt... Var inne på bokkilden å kjøpte den ;)
    Annlaug/Ulva

    http://annlaug.isay.no/

    SvarSlett