26. februar 2010

Grøsserne: Ligg unna kjelleren! Bok 2 av R.L. Stine - slutten ga meg frysninger.

Hun måtte ringe moren, vekke henne og be henne komme hjem så fort hun kunne. Fortelle henne at det skjedde noe forferdelig med pappa. At han forandret seg. At han oppførte seg så rart...





Originaltittel: (Goosebumps) Stay out of the basement!

Norsk tittel: (Grøsserne) Ligg unna kjelleren!

Forfatter: R.L Stine

Sjanger: grøsser,ungdom

Antall sider: 132

Utgitt: 1995

Lesetid: 10 dager



Bakpå: LEVENDE PLANTER...DØDE MENNESKER?



Professor Brewer holder på med noen mystiske plante - eksperimenter i kjelleren. Selv sier han at det ikke er noe som interesser andre enn ham selv. Men barna hans, Margaret og Casey, er bekymret for faren sin -- veldig bekymret. Særlig når de møter noen av plantene som vokser i kjellerrommet…

    Så oppdager de at faren begynner å minne mistenkelig om en plante. Håret hans er grønt, og helt tilfeldig ser Margaret at han spiser blomsterjord!

    Er dette bare en del av farens harmløse eksperiment? Eller har plantene invadert kjelleren og forvandlet den snille faren deres til et planteblomster?



Ikke egnet for voksne!

Les også MONSTERBLOD



Oppsummering: Margaret og broren hennes, Casey er hjemme alene med faren deres mens moren er hos tante Eleanor som er syk. For Margaret og Caseys del føles det ut som om de har hele huset for seg selv siden faren deres stadig oppholder seg i kjelleren, oftere og oftere. De ser ham nesten ikke lenger og de få gangene de ser ham oppfører han seg så underlig. Det er noe med faren deres som ikke stemmer. Margaret legger stadig merke til nye og merkelige vaner de få gangene hun ser ham. Han er ikke lenger seg selv. Så fort de får anledning, mens faren er borte en sjelden gang, stikker Margaret, venninnen hennes Diane og broren Casey ned for å se hva som befinner seg i kjelleren. I kjelleren finner de svært mange planter og de plantene virker farlig levende. Hva slags eksperiment er det faren deres egentlig driver med?



Ettertanke: Dette er den andre boka av sekstito Grøsserne - bøker og på 90-tallet var jeg en stor fan av denne bokserien. Jeg leser nå disse bøkene jeg har om igjen for første gang på mange år. Har kun lest dem en gang tidligere og det er mye som er glemt, men heldigvis ikke alt. Ligg unna kjelleren er ikke like mørk som forrige bok De dødes hus (minner bare på at man trenger ikke å lese denne bokserien i kronologisk rekkefølge for det er ikke noe fortsettelse følger.. Det er om nye mennesker og hendeleser i hver bok.) Men det er en hemmelighetsfull handling full av overraskelser. Man vet ikke helt hva man får og hver kapittel slutter svært spennende, slik at man bare må lese videre for R.L Stine er en ekspert når det gjelder overraskende vridninger og slutter. For ham er alt mulig, absolutt alt. Det er ingenting som er ulogisk i hans øyne. Derfor er bøkene hans så fantasifulle for fantasien hans ser ut til å ikke ha noen grenser. R.L Stine er en slags barne/ungdomsversjon av Stephen King.



Ligg unna kjelleren er ikke like mørk og dyster som De dødes hus, men den er fryktelig spennende og byr på mange, skremmende overraskelser. Til slutt vet vi ikke helt hva vi skal tro på, og det gjør det hele underholdende. Selv om disse bøkene er ment for barn/ungdom, er det like morsomt å ta de frem igjen som voksen, for Grøsserne betydde mye for meg. Det var de bøkene som gjorde meg glad i å lese og det er nostalgisk å lese i bøker som man var glad i og vokste opp med.



Høydepunkt: Spennende bok om mange hemmeligheter og søsknenes frykt for deres egen far som blir mer og mer fremmed i deres øyne. Frykten deres beskrives intenst og fengende. Og farens eksperiment i kjelleren er også noe som holder spenningen oppe. Hva er det han skjuler i kjelleren?



Lavpunkt: Ikke like bra som første bok, men hakk i hæl!



Terningkast: 5

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar